Groen, groener, groenst… (1)

Daar stond hij dan. De gele bus die ons naar de boerderij zou brengen in het zuiden van Nicaragua. Inclusief goedlachse, zwaarlijvige chauffeur met zijn zoon. Vijf uur lang zouden we toevertrouwd zijn aan de stuurkunsten van deze mannen. Wij als argwanende groep Europeanen, bestaande uit zo’n 25 mensen, begonnen ons toch eens achter de oren te krabben. Hoe overleef je een weekend met vrijwel niets? En dan ook nog in een bus waarin je het asfalt onder je langs kon zien vliegen? Daar was maar één antwoord op. Verstand op nul en gáán.

img-20160821-wa0020
Met Jonathan

Na een week hard werken in de wijk San Rafael, Tipitapa, mochten we genieten van een weekend vrije tijd. Via een Nederlands gezin die familie in het zuiden van Nicaragua heeft wonen kwam de uitnodiging om met de gehele groep een paar dagen bij deze familie te logeren in El Tule, regio San Carlos. Natuurlijk, gaan we doen. Nu is vijf uur lang in een geïmporteerde Amerikaanse schoolbus uit de jaren ’80 wel ietsie pietsie anders dan met een westerse touringcar over de A1. Omdat er op de boerderij van de familie geen slaapplekken waren voor 25 man, wat volstrekt logisch is, was het zinvol om ons eigen bed mee te nemen. Dat betekende: ons matrasje van 5 centimeter oprollen met kussen en klamboe erin, touw erom en een klein tasje inpakken met de nodige spullen waar je in een weekend niet zonder kunt. Tandenborstel, schone kleding en wat absoluut niet mag ontbreken: fotocamera en GoPro. Want dat we mooie dingen zouden gaan zien, dat was ons inmiddels duidelijk gemaakt. En zeker, dit bleek ook geen leugen. Via de snelweg trokken we naar het zuiden. Op de achtergrond een vrolijk Latijns Amerikaans deuntje die de groene vergezichten nog onvergetelijker maakten. Langzamerhand gingen er wat ogen verder dicht door het geschommel van de bus. Op allerlei manieren werd  geprobeerd een aangename houding te vinden om wat te slapen, muziek te luisteren of een boek te lezen. Af en toe werd er een foto gemaakt wanneer er toch een oplettende persoon iets bijzonders zag langs de weg.

Halverwege de reis stopten we bij een geweldige ‘buena vista’ in Juigalpa. Met stuurkunsten waar een gemiddelde pizzakoerier nog wat van kan leren, bracht de zoon van onze chauffeur ons boven op de berg. Bij bepaalde bochten in het kleine stadje of wegen met een hellingsgraad waarvan ik het exacte percentage niet eens wil weten, keek ik af en toe even naar mijn medereizigers. Nee, dat ga ik hem niet nadoen. Hulde aan alle buschauffeurs in grote, gele, Amerikaanse schoolbussen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

13.605 reacties